TUTKU BADUR 15.12.2016 21:11:00

YAŞLILIKTA SAĞLIKLI YAŞAM

Yaşam dönemi süresince hastalıkların önlenmesi fiziken ve zihnen dinç kalınması yani sağlıklı bir yaşam sürdürme yaşlılıkta önemlidir. Yaşlıların sık hastalanma sebepleri arasında fizyolojik değişimlerin yanı sıra yaş koşulları ve direnç kayıplarından dolayı gerçekleşmektedir.

Barınma koşullarının kötü olması, yeterli ve dengeli beslenememe yaşlılıkta sağlığı etkiler. Bunların dışında karşılaşılan sağlık sorunları; genel yaşlılık hastalıkları ( tansiyon, şeker vb.), kas-iskelet sistemi hastalıkları, kronik hastalıklar, duyusal kayıplar(görme, duyma vb.) çoğunlukla görülenlerdir.

Bu sağlık sorunlarının oluşmasında genetik aile yapısı, kişisel alışkanlıklar ve çevresel faktörler önemli yer tutmaktadır. Ancak hasta bazen ilgi çekmek amacıyla hasta olmaya çabalar ve hasta numarası yapar. Eğer ki bu alışkanlık haline gelirse ‘hastalık hastası’ tabirini alır.

Yaşlı yalnız kalırsa, ona yönelik bir ilginin de olmadığını fark ederse kafaya takabilir ve sağlığını olumsuz yönde etkileyecek aşamaya gelir.

Sağlığa uygun beslenme ortamı yaratmak, hastalığın ortaya çıkmasını kontrol altına alacaktır. Sağlıklı yaşamın devamını sağlamak için 3 önemli ilke vardır. Bunlar;

1.     Sigara İçilmemesi: Sigara içmek bazı kanser türlerine yol açarak, bazı kalp hastalarının meydana gelmesine neden olur. Bu sebeple sigara içiliyorsa derhal bırakılmalı ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını engelleme sağlanmalıdır.

2.     Sağlıklı Beslenme: Yaşlılık döneminde yoksulluk, yalnızlık, demans, Alzheimer, depresyon gibi durumlarda besin alımı olumsuz etkilenmekte ve yetersiz beslenmeye yol açmaktadır. Yetersiz beslenmeyi engelleyecek nedenler ise; besin maddesine ulaşımdaki zorluk, parasal sıkıntılar, takma dişin kullanılmaması ve ya yemek yapmadaki zorluklardır. 

 

Ülkemizde yaşlı nüfusun büyük bir kısmı yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklı hastalıkların etkisi altındadır. Dengesiz beslenme ile birlikte obezite, diabet ve bazı kronik hastalıklar meydana gelir. Aynı zamanda yaşlılarda bulunan tat duyusunun azalması besinlerdeki lezzeti almasını engelleyerek, lezzet algısını değiştirir. Bu da yaşlıda besini tüketmede bir isteksizliğe yol açar. Yaşlılık döneminde sağlıksız geçen yıllar bireylerin başkalarına bağımlı olmalarını arttırır. Bu yüzden sağlıklı beslenme bireyin doğduğu andan itibaren yani çocukluk döneminde başlamalıdır. 

3.Düzenli Egzersiz: Düzenli egzersiz bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan olumlu etkiler sağlar. Kas-iskelet sistemi, dolaşım sistemi ve stresi engelleyici yararları vardır.

Sosyal hizmet uzmanları olarak bizler, yaşlının psiko-sosyal sağlığına yönelir, fiziken ve ruhen oluşan sağlık sorunlarına çözümler üretmeye çalışarak, doktor, hemşire, psikolog ile iş birlikçi bir çalışma planı izleriz.

 

Ada Bakımevi & Huzurevinde yaşlı misafirlerimiz sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürerler.




HASTA YATIŞ İŞLEMLERİ

Hasta yatış işlemlerinizin daha hızlı ilerlemesi için lütfen bizi bu numaradan arayın.

ADA 1: 0553 932 90 08