TUTKU BADUR 9.4.2017 17:47:00

DEMANS - BUNAMA

Demans; bireyin günlük yaşamsal aktivitelerinde azalmaya sebebiyet vermekle beraber, bilişsel yeteneklerinde bozulmaya ve çeşitli davranış değişikliklerinin ortaya çıkmasına neden olan mental hastalıklar bütünü olarak tanımlanır. Beyin hücrelerindeki kaybın hızı ve artışı ile birlikte, beyin yerine getirmesi gereken fonksiyonları sağlayamaz, böylece beyin fonksiyonları zayıflar. Bu da demans hastalığına sebep olan birçok farklı hastalık tablosunu ortaya çıkarır.

·         Alzheimer; en sık görülen demans nedenidir. İlerleyici özellikte bir hastalıktır. Yaş, cinsiyet, sosyal ve kültürel duruma göre hastalığın ilerleyişi değişmektedir.

·         Vasküler Demans; Kan dolaşımına bağlı demans hastalığıdır. Genellikle inme sonucu gerçekleşir.

·         Lewy Cisimcikli Demans; Davranışsal ve zihinsel sorunların ardından hareket bozukluklarının başladığı demans türüdür.

·         Frontotemporal Demans; Genellikle 45-65 yaşları arasında sinsi bir şekilde başlayan, kişilik ve davranışlarda görülen değişikliklere bağlı demans türüdür. Nadir görülür.

Demans hastalığı olan kişilerde unutkanlık, kelimelerin yanlış kullanılması, soyut düşünmede azalma, hesap yapabilme becerilerinde azalma, herhangi bir olayı kavrama ve çözmede zorluk, yön bulma yeteneğinde azalma ve uyku düzenindeki değişiklikler gibi sorunlar meydana gelir. Bunlarla beraber kişilik üzerinde değişimler olabilir. Kişi sosyal ve duygusal olarak önceki halinden çok farklı bir hale bürünerek yaşamını tek başına idam ettiremeyecek kadar eski becerilerini yitirmiş olur.

 Demansın oluşma riskini azaltmak için kan şekeri ve kan basıncını dengede tutmak, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, yeni bir şeyler öğrenmek, iyi beslenmek Demansın önlenmesine yönelik büyük fayda sağlamış olacaktır.

Bizler sosyal hizmet uzmanları olarak yaşlı bireylerin kendileri için bir şeyler yapma, çözüm üretme ve olayları kavramada destek sağlama, başkalarına bağımlıymış gibi hissetme hissinden kurtararak değersizlik hissini elimizden geldiğince ortadan kaldırmaya çalışırız.

 

Böylece Ada Bakımevi & Huzurevi’nde misafirlerimiz kaliteli ve huzurlu bir yaşam sürerler.




HASTA YATIŞ İŞLEMLERİ

Hasta yatış işlemlerinizin daha hızlı ilerlemesi için lütfen bizi bu numaradan arayın.

ADA 1: 0553 932 90 08