ASLI KANİZİ 24.11.2016 16:59:00

ALZHEİMER VE HASTA YAKINI

Alzheimer, hastayı etkilediği kadar hasta yakınını da etkiler. Alzheimer, hastaya bakan yakınlarına psikolojik yönden zarar veren travmatik bir hastalıktır. Alzheimer, uzun solukludur ve gittikçe geri dönülmeyen, derinleşen ve iyileşmeyen bir yapı alır. Hasta, devamlı değişen bu durum karşısında adaptasyon sorunu yaşar. Hasta yakını bu sorunları derinden hissetmeye başlar. Hasta yakını her gün değişen bu problemlerle yüzleşir ve baş etmeye çalışır. Adaptasyon problemleri kişilerde karakteristik değişimlere yol açar. Alzheimer hastasında akresyon, anksiyete ve obsesyonlar oluşur ve hasta yavaş yavaş kaybolur. Bu durum onunla ilgilenen hasta yakının da hastalığı haline gelir.

Bu yazımızda Alzheimer hastalığının dışında, aslında alzheimerli hastanın yakınında oluşabilecek belirtilerden bahsetmekteyiz.

Aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar ve hasta yakının günlük yaşantısını etkilemeye başlar.

    • Kaygı
    • Depresyon
    • Asosyalite ( yani içe kapanıklık )
    • Baş etme güçlüğünden çıkan istemsiz, öfkeli davranışlar
    • Tükenmişlik

Hasta yakını kendi psikolojisini ve hastanın temel gereksinimlerini ihmal etmemelidir. Hasta yakınının kendi sosyal yaşantısında ve sağlığında sorunlar oluşmaya başladığında yapılacak ilk davranış, uygun bir bakımevi / huzurevi ile bağlantıya geçmelidir.

Hasta bakımı uzman kişilerle paylaşıldığında, Alzheimerlı birey hayatını daha konforlu ve güvenli bir şekilde sürdürebilir. Aynı zamanda hasta yakınının da sağlığı korunmuş olur. Unutmayın ki önemli olan yaşlı ve hasta bireyin temel ve öncelikli ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanmasıdır. Bunu ancak uzman kişilerden destek alarak başarabilirsiniz. Ada Bakımevi & Huzurevinde yaşlı misafirlerimizin tüm ihtiyaçları karşılandığı gibi hasta yakınlarına da destek veriyoruz.

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam geçirmeniz dileğiyle




HASTA YATIŞ İŞLEMLERİ

Hasta yatış işlemlerinizin daha hızlı ilerlemesi için lütfen bizi bu numaradan arayın.

ADA 1: 0553 932 90 08